הזעת יתר

הזעת יתר

הזעה היא הפרשה של נוזל מימי מבלוטות זיעה המצויות בעור, לרוב בתגובה לעלייה בחום הגוף. מטרת ההזעה היא לסייע בקירור של הגוף באמצעות אידוי של נוזל הזיעה, וכתוצאה מכך להביא לירידה בחום הגוף.

הזעת יתר (או היפרהידרוזיס) היא מצב שבו קיימת הפרשה של זיעה גם בהעדר עלייה בחום הגוף. הזעת יתר מתבטאת בהזעה מרובה בבית השחי או בכפות הידיים והרגליים. במקרים קשים יותר תורגש הזעת יתר גם במפשעות, לאורך הגב ובין השדיים אצל נשים. להזעת יתר השפעה אסתטית (הופעה של כתמי זיעה בבגדים), תפקודית (קושי באחיזה של חפצים כגון עפרון), וחברתית (הימנעות מלחיצת יד בהזעת יתר בכפות-הידיים).

מהן הסיבות להזעת יתר?

הזעת יתר היא תופעה נפוצה – בישראל אחוז אחד מהאוכלוסייה סובל מהזעת יתר.

נשים וגברים סובלים מהזעת יתר באופן שווה.

קיימים שני סוגים של הזעת יתר:

  • הזעת יתר ממוקדת ראשונית הזעת היתר מופיעה באיבר מסוים או במספר בודד של איברים בגוף. ההזעה מופיעה גם כאשר לא חם באזורים כמו בית שחי, כפות ידיים ורגליים ופנים. הזעת יתר זו נובעת מהפרעה בבלוטות הזיעה באזור.
  • הזעת יתר כללית בה ההזעה מורגשת בכל הגוף. היא יכולה להיגרם מעודף משקל, מחלות עור שונות או בעיות הורמונליות.

מהם הטיפולים בהזעת יתר?

הטיפולים בהזעת יתר כוללים שימוש בקרמים או דאודורנטים המכילים אלומיניום כלוריד (טיפולים אלו יעילים במקרים קלים של הזעת יתר), הזרקה של בוטוקס, או ניתוחים הכוללים שאיבה של בלוטת הזיעה (להזעת יתר בבית-השחי) או חיתוך של העצבים שגורמים להפרשה המוגברת של זיעה (סימפטקטומיה, בעיקר להזעת יתר בכפות-הידיים).

בוטוקס לטיפול בהזעת יתר

כאשר נעשה שימוש בבוטוקס לטיפול בקמטי הבעה (שנגרמים כתוצאה מפעילות של שרירים בפנים) נצפתה הפחתה בהזעה באותם אזורים שטופלו על-ידי הבוטוקס. מכאן הדרך לטיפול בבוטוקס גם במקרים של הזעת יתר היתה קצרה. הבוטוקס המוזרק גורם לחסימה של הסיגנל העצבי המועבר לבלוטות הזיעה ומורה להפריש את נוזלי הזיעה, וכתוצאה מזה להפחתה ניכרת בהפרשת הזיעה.

לפני התחלת הטיפול, ניתן לבצע בדיקה מקומית לקביעת כמות ההזעה באזור המטופל.

הזרקת הבוטוקס מבוצעת לרוב לאחר מריחה של קרם מאלחש (EMLA) באזורים המטופלים כ- 40 דקות לפני ביצוע הטיפול. בכפות הידיים והרגליים יש לעתים צורך לבצע בלוק עצבי (הזרקה של חומר אלחוש מקומי) כדי להרדים את האזור. לאחר שהאזור הורדם, מבוצעת סידרה של דקירות שטחיות במחט דקיקה במרווחים קבועים.

הטיפול אורך 20־30 דקות, בהתאם למספר האזורים המטופלים. תחילת ההשפעה של הבוטוקס על הזעת היתר היא כעבור כ- 5 ימים, כאשר כשבוע עד שבועיים לאחר הטיפול קיימת הפחתה משמעותית בהזעת היתר. בתקופה זו, המטופל יוזמן לביקורת במרפאה   על-מנת להעריך את הצורך בתוספת של הבוטוקס לקבלת תוצאה מיטבית.

הטיפול הוא זמני (בעקבות חזרת העצבוב לבלוטות הזיעה) ומתבצע במרווחים של 6 עד 12 חודשים.

תופעות לוואי של הטיפול הן לעיתים שטפי-דם קלים ונפיחות באזורי ההזרקה (תופעות אלו חולפות תוך כשבוע), לעיתים נדירות חולשה בכפות-הידיים (שחולפת תוך כשבועיים), והזעה מפצה (הזעת יתר באזורים אחרים מאלו שטופלו).

כיצד עוד אפשר להפחית הזעת יתר?

אנשים רבים סובלים מהזעת יתר בבית-השחי, בפנים, בכפות-הידיים, וגם מהזעת יתר בשינה. ניתן לנסות ולהפחית את הזעת היתר באמצעות שינוי באורח החיים כגון ירידה במשקל במקרים של עודף משקל, הימנעות מעישון והפחתה בשתייה של קפאין, מכיוון שהם עשויים להעלות את קצב חילוף החומרים בגוף ובכך להגביר זיעה. כמו כן מומלץ ללבוש בגדי כותנה קלים ודקים.

לסיכום, הזעת יתר היא תופעה נפוצה ומטרידה מאוד, שניתנת לטיפול יעיל ובטוח באמצעות הזרקה של בוטוקס. לקבלת ייעוץ וטיפול קבע/י תור למרפאה.

הזעת יתר

שתפו מאמר:

שתפו מאמר:

נהיה בקשר

כתבות נוספות:

צלקות

צלקות

צלקת היא תוצאה טבעית של תהליך ריפוי פצע. כל פגיעה בשלמות של העור (כולל כתוצאה מחבלה כגון חתך או מפעולה ניתוחית), מביאה בסיומו של הריפוי

מלנומה ממארת

מלנומה ממארת

מלנומה ממארת (Malignant Melanoma) מלנומה היא גידול ממאיר אשר מתפתח מהתאים המייצרים את צבע העור (מלנוציטים). זהו גידול העור הממאיר השלישי בשכיחותו, אולם הוא אחראי

בזליומה

קרצינומה של תאי הקשקש

קרצינומה של תאי הקשקש (Squamous Cell Carcinoma, SCC) גידול עורי מסוג קרצינומה של תאי הקשקש הינו הגידול העורי השני בשכיחותו אחרי קרצינומה של תאי הבסיס

בזליומה

בזליומה

בזליומה (Basal Cell Carcinoma, BCC) הינה הגידול הממאיר השכיח ביותר בבני אדם, והוא מופיע לרוב באזורים החשופים באופן מתמשך לשמש. גידול ממאיר זה גדל באיטיות

דילוג לתוכן