ניתוח מוהס

ניתוח מוהס

ניתוח מיקרוגרפי בשיטת מוהס הוא טכניקה מיוחדת ויעילה ביותר להסרה של גידולי עור. הטכניקה פותחה בשנות ה- 30 על-ידי המנתח ד"ר פרדריך מוהס בארצות הברית, והיא מבוצעת כיום בכל העולם. ניתוח מוהס נבדל מטיפולים אחרים לגידולי עור בכך שהוא מאפשר הסרה מלאה ובדיקה מיקרוסקופית מיידית של הרקמה הסרטנית שהוסרה. כתוצאה מהצורה השיטתית של הסרת הרקמה, הרי שניתוח מוהס הוא הטיפול בסרטן עור עם שיעור הריפוי הגבוה ביותר.

היתרונות של ניתוח בשיטת מוהס

חלק מגידולי העור הינם נרחבים הרבה יותר ממה שנראה על-פני השטח. לגידולים אלו עשויים להיות "שורשים" בתוך העור, או לאורך כלי-דם, עצבים, או סחוס. גידולי עור שנישנו לאחר הסרה קודמת שלהם עשויים לשלוח שלוחות עמוק מתחת לצלקת שנוצרה באזור הניתוח. ניתוח בשיטת מוהס מתאים במיוחד להסרה של גידולים אלו באמצעות הסרה מלאה של "שורשים" סרטניים אלו. מסיבה זו, לפני ניתוח מוהס לא ניתן לצפות במדויק את היקף העור שיהיה צורך להסיר. הפגם הניתוחי הסופי עשוי להיות גדול במקצת מהגידול ההתחלתי, אולם לעיתים ההסרה של הגידול תגרום לפגם משמעותי. בכל מקרה, ניתוח בשיטת מוהס מסיר אך ורק את הרקמה הסרטנית, ומשמר את הרקמה התקינה.

התוויות מיוחדות לניתוח בשיטת מוהס

חשוב לדעת שניתוח בשיטת מוהס אינו מתאים לטיפול בכל סרטני העור. ניתוח מוהס לרוב מבוצע לאותם גידולי עור שנישנו לאחר טיפול קודם או לגידולי עור שהם בסיכון מוגבר להישנות. ניתוח מוהס מתאים מאוד גם לגידולים שממוקמים באזורים כגון האף, אוזניים, עפעפיים, שפתיים, קו השיער, כפות-הידיים, כפות-הרגליים, ואיברי המין, אזורים שבהם שימור מירבי של רקמה בריאה הוא חיוני מסיבות אסתטיות או תפקודיות.

מהלך ניתוח בשיטת מוהס

לרוב, ניתוח בשיטת מוהס מבוצע כפעולה אמבולטורית בהרדמה מקומית. למרות שהמטופל ער במהלך כל הניתוח, הרי שאי-הנוחות הינה מינימלית, בדומה לכל טיפול ניתוחי אחר בנגעים עוריים. מהלך הניתוח בשיטת מוהס מתואר בתרשימים הבאים:

מוהס
  1. אזור הניתוח מסומן, מאולחש עם הרדמה מקומית, ומחוטא לניתוח. מנתח המוהס מסיר את הגידול הנראה לעין, יחד עם שכבה צרה של רקמה תקינה. פעולה זו נמשכת מספר דקות בלבד.
  2. הרקמה המוסרת נחתכת לחלקים, נצבעת, ומסומנת על-גבי תרשים מפורט (מפת המוהס).
  3. הרקמה מוקפאת ומבוצעים חתכים דקים מכל שולי הרקמה. חתכים אלו מונחים על-גבי זכוכית ונצבעים בהתאם לצורך בדיקה מיקרוסקופית שלהם.
  4. לאחר בדיקה מיקרוסקופית קפדנית של כל התכשירים שהוכנו, במידה וקיימת מעורבות של הגידול בשולי התכשיר או בעומקו, מנתח המוהס מסיר את הרקמה הנוספת אך ורק באזור שבו קיים גידול נותר.
  5. התהליך מבוצע עד אשר הגידול הוסר בשלמות ונותרה רקמה תקינה בלבד בפצע הניתוחי.
  6. בשלב זה ניתן לבצע את הסגירה של הפצע הניתוחי, כאשר טכניקת השחזור שתבחר תקבע בהתאם לגודלו ומיקומו של הפגם הניתוחי, על-מנת לקבל את התוצאה האסתטית והתפקודית הטובה ביותר.

כיסוי ביטוחי

ניתוח מוהס מכוסה על-ידי מרבית קופות-החולים וחברות הביטוח, כולל השחזור של הפגם הניתוחי. יש לדאוג להתחייבות מתאימה לפני ביצוע הניתוח.

הכנת המטופל לניתוח

עליך לעדכן את הרופא המנתח ברשימה מלאה של התרופות שהינך נוטל (כולל תרופות מרשם, ויטמינים, ותוספי תזונה), בדגש על מדללי דם ונוגדי קרישה. לפני הגעתך לניתוח, תקבל הנחיות מהרופא המנתח. אמנם הניתוח מבוצע באמצעות אלחוש מקומי, אולם מומלץ להגיע עם מלווה לניתוח.

משך הניתוח

את מרבית ניתוחי המוהס ניתן להשלים במהלך שלושה שלבים או פחות, שימשכו עד ארבע שעות. אולם, לא ניתן לצפות את נרחבות הגידול העורי מבעוד מועד, ולכן מומלץ להקדיש את כל היום לפעולה ניתוחית זו במקרים בהם ידרשו שלבים נוספים ושחזור לאחר מכן.

המהלך הצפוי לאחר הניתוח

למרבית המטופלים אין כאב משמעותי לאחר ניתוח זה. במידה ויהיה כאב לאחר הניתוח, לרוב אקמול או אופטלגין הם בהחלט יעילים להקלתו. לאחר הניתוח יתכנו שטפי-דם, נפיחות, ודמם קל סביב הפצע הניתוחי. במידה ואחד מהם הוא משמעותי, עליך ליצור קשר עם הרופא המנתח.

אפשרויות לשחזור של הפצע הניתוחי

לאחר שהגידול העורי הוסר, מנתח המוהס ישקול מספר אפשרויות לסגירה של הפצע הניתוחי. אלו כוללות:

  1. לאפשר לפצע להירפא ללא כל תיקון ניתוחי נוסף (ריפוי משני).
  2. תפירה פשוטה וישירה של הפצע הניתוחי.
  3. שחזור באמצעות שתל עור (אשר נלקח מאזור אחר בגוף, לרוב מהפנים או הצוואר).
  4. שחזור באמצעות מתלה מקומי (העברה של רקמה מאזור הקרוב לפצע הניתוחי).

לאחר הניתוח תקבל/י הנחיות באשר להמשך הטיפול בפצע הניתוחי, בהתאם לשיטת השחזור שנבחרה.

ריפוי פצע, הצטלקות, וטיפול בצלקת

כמו בכל ניתוח אחר, תיוותר צלקת לאחר שהגידול העורי הוסר והפצע הניתוחי החלים לחלוטין. אולם, ניתוח בשיטת מוהס ישאיר את הפצע הניתוחי הקטן ביותר האפשרי וכתוצאה מכך את הצלקת המינימלית ביותר.
לעיתים קרובות, פצעים שהושארו לריפוי עצמוני ישאירו צלקות שכמעט ואינן נראות. גם לאחר ניתוח נרחב יותר, התוצאות הן לרוב משביעות רצון. בנוסף, צלקות נוטות להשתפר משמעותית במראה שלהן במשך 6 עד 12 חודשים.
כמו-כן, קיימות טכניקות רבות על-מנת לשפר את מראה הצלקות, שקועות ובולטות כאחד. מתלי עור ושתלי עור לעיתים עשויים להצריך פעולות נוספות לצורך שיפור נוסף שלהם.

סיבוכים אפשריים הכרוכים בניתוח

חשוב לדעת שלא ניתן להבטיח בכל פעולה ניתוחית העדר של סיבוכים או תופעות לוואי כלשהם, וניתוח מוהס אינו יוצא דופן במובן זה. במהלך הניתוח, קצות עצבים זעירים נחתכים, מה שעלול לגרום לנימול ואיבוד תחושה זמני או קבוע באזור הניתוח וסביבו. במידה וגידול גדול מוסר או שנדרש ניתוח נרחב, לעיתים עצב לשריר עשוי להיחתך, מה שעלול לגרום לחולשה זמנית או קבועה בחלק מהפנים. אולם, זהו סיבוך נדיר. אזור הניתוח עשוי להיות רגיש למשך מספר שבועות עד חודשים לאחר הניתוח, בעיקר כאשר כמות גדולה של רקמה הוסרה. לעיתים נדירות, תתכן תחושת גרד או כאב לסירוגין באזור הניתוח. בנוסף, במקרה של שחזור באמצעות שתלי עור או מתלים, תתכן קליטה חלקית או העדר קליטה שלהם, שלעיתים עשויה להצריך שחזור חוזר של הפצע הניתוחי.

לסיכום

ניתוח בשיטת מוהס הוא טכניקה ניתוחית יעילה ביותר להסרה מיידית ומלאה של גידולי עור, שמאפשרת את שיעורי הריפוי הגבוהים ביותר מחד, ואת השימור המירבי של רקמה תקינה מאידך. התהליך מתחיל בייעוץ מקדים במרפאה, במהלכו תבוצע הערכה של הנגע העורי והתאמתו לניתוח בשיטת מוהס. במהלך הייעוץ תקבל/י מידע מלא ומקיף בנוגע למטרת  הניתוח, מהלכו, אפשרויות השחזור, סיבוכים אפשריים, והמהלך הצפוי לאחר הניתוח.   בסיום הניתוח תקבל/י הנחיות מפורטות בנוגע להמשך הטיפול והמעקב, על-מנת לאפשר לך החלמה מהירה ומלאה.

שתפו מאמר:

שתפו מאמר:

נהיה בקשר

כתבות נוספות:

הזעת יתר

הזעת יתר

הזעה היא הפרשה של נוזל מימי מבלוטות זיעה המצויות בעור, לרוב בתגובה לעלייה בחום הגוף. מטרת ההזעה היא לסייע בקירור של הגוף באמצעות אידוי של

מלנומה ממארת

מלנומה ממארת

מלנומה ממארת (Malignant Melanoma) מלנומה היא גידול ממאיר אשר מתפתח מהתאים המייצרים את צבע העור (מלנוציטים). זהו גידול העור הממאיר השלישי בשכיחותו, אולם הוא אחראי

בזליומה

קרצינומה של תאי הקשקש

קרצינומה של תאי הקשקש (Squamous Cell Carcinoma, SCC) גידול עורי מסוג קרצינומה של תאי הקשקש הינו הגידול העורי השני בשכיחותו אחרי קרצינומה של תאי הבסיס

בזליומה

בזליומה

בזליומה (Basal Cell Carcinoma, BCC) הינה הגידול הממאיר השכיח ביותר בבני אדם, והוא מופיע לרוב באזורים החשופים באופן מתמשך לשמש. גידול ממאיר זה גדל באיטיות

דילוג לתוכן