מלנומה ממארת

מלנומה ממארת

מלנומה ממארת (Malignant Melanoma)

מלנומה היא גידול ממאיר אשר מתפתח מהתאים המייצרים את צבע העור (מלנוציטים). זהו גידול העור הממאיר השלישי בשכיחותו, אולם הוא אחראי למרבית התמותה מגידולי עור. השכיחות של מקרי המלנומה עולה בהתמדה, וישראל נמצאת כיום במקום השני בעולם במספר מקרי המלנומה ביחס למספר התושבים, אחרי אוסטרליה.

חומרת המלנומה תלויה באופן ישיר בעומק הגידול בזמן האבחנה. ככל שהגידול עמוק יותר, כך סיכוי ההישרדות יורדים, אולם אם המלנומה מתגלה בשלבים מוקדמים יותר, כאשר הגידול שטחי, ניתן לרפאו באופן מלא.

מלנומה שכיחה בעיקר בבהירי עור, ולרוב כתוצאה מחשיפה מתמשכת לשמש בגילאים צעירים.

לצורך אבחון של מלנומה נעשה שימוש בכלל ה- ABCDE:

Asymmetry – A  (אסימטריה). הנגע אינו סימטרי.

Border characteristics – B (מאפייני השוליים בגבולות). גבולות הנגע לא ברורים או לא סדירים.

Color – C (צבע). הנגע מורכב ממספר צבעים.

Diameter >6 mm – D. קוטר הנגע הוא מעל 6 מ"מ.

Enlargement – E (הגדלה). קיים שינוי בגודל הנגע, או דימום מהנגע.

כאשר נגע עורי עונה על קריטריונים אלו, חשוב לפנות בדחיפות לרופא עור או כירורג פלסטי לצורך אבחון וטיפול מתאימים.

קיימים סוגים שונים של מלנומה, כאשר הסוג השכיח ביותר הוא מלנומה שטחית (Superficial Spreading Melanoma). לסוג המלנומה חשיבות באשר לקצב גדילתה, לעומק הצפוי בעת האבחנה, ולחומרתה הקלינית (פרוגנוזה).

הטיפול במלנומה
כאשר יש נגע החשוד למלנומה, הדבר הראשון שיש לבצע הוא כריתה של הנגע (או ביופסיה של חלק מהנגע במידה ולא ניתן להסירו בשלמות בשלב זה. לאחר קבלת התשובה הפתולוגית שאכן מדובר במלנומה, יש לבצע הרחבה של הכריתה. פעולה זו ניתן לבצע בהרדמה מקומית. בהתאם לעומק הגידול ולפרמטרים נוספים, יש לעיתים לבצע במקביל דגימה של בלוטת הזקיף (בלוטת הזקיף הינה בלוטת הלימפה הראשונה שמנקזת את אזור המלנומה, ובדיקה שלה תאפשר לזהות האם המלנומה התפשטה ליתר בלוטות הלימפה). הניתוח המשולב של הרחבת הכריתה ודגימה של בלוטת הזקיף מבוצע בהרדמה כללית.

לאחר הטיפול הניתוחי במלנומה, ובהתאם לחומרתה, על המטופל יהיה להמשיך במעקב כל חייו על-ידי כירורג פלסטי, רופא עור, ואונקולוג. תדירות המעקב והבדיקות שתבוצענה במהלכו יקבעו בהתאם לדרגת המלנומה.

לסיכום, מלנומה ממארת הינה גידול עורי מסוכן, אולם אבחון וטיפול מוקדמים מצילים חיים. בכל מקרה של הופעה של שומה חדשה, שינוי בשומה קיימת, או שומה שעונה לכללים שלעיל, יש לפנות בהקדם לכירורג פלסטי או לרופא עור.

שתפו מאמר:

שתפו מאמר:

נהיה בקשר

כתבות נוספות:

צלקות

צלקות

צלקת היא תוצאה טבעית של תהליך ריפוי פצע. כל פגיעה בשלמות של העור (כולל כתוצאה מחבלה כגון חתך או מפעולה ניתוחית), מביאה בסיומו של הריפוי

הזעת יתר

הזעת יתר

הזעה היא הפרשה של נוזל מימי מבלוטות זיעה המצויות בעור, לרוב בתגובה לעלייה בחום הגוף. מטרת ההזעה היא לסייע בקירור של הגוף באמצעות אידוי של

בזליומה

קרצינומה של תאי הקשקש

קרצינומה של תאי הקשקש (Squamous Cell Carcinoma, SCC) גידול עורי מסוג קרצינומה של תאי הקשקש הינו הגידול העורי השני בשכיחותו אחרי קרצינומה של תאי הבסיס

בזליומה

בזליומה

בזליומה (Basal Cell Carcinoma, BCC) הינה הגידול הממאיר השכיח ביותר בבני אדם, והוא מופיע לרוב באזורים החשופים באופן מתמשך לשמש. גידול ממאיר זה גדל באיטיות

דילוג לתוכן