קרצינומה של תאי הקשקש

קרצינומה של תאי הקשקש

קרצינומה של תאי הקשקש (Squamous Cell Carcinoma, SCC)

גידול עורי מסוג קרצינומה של תאי הקשקש הינו הגידול העורי השני בשכיחותו אחרי קרצינומה של תאי הבסיס (בזליומה, Basal Cell Carcinoma, BCC) והוא מהווה כ- 20% מכלל סרטני העור.
גידול זה מופיע בעיקר באנשים מבוגרים ובעיקר באזורים החשופים כרונית לשמש. במרבית המקרים, אבחנה מוקדמת של גידולים אלו והסרה ניתוחית שלהם מביאה לאחוזי ריפוי גבוהים ביותר.

גורמי הסיכון להופעה של גידול זה הינם גיל מבוגר (מעל 50 שנים), מין גברי, עור בהיר, חשיפה ממושכת לשמש ולכימיקלים שונים, דיכוי חיסוני (נרכש ומולד), פצעים כרוניים, וזיהום בוירוס הפפילומה (HPV). מבחינת השמש, מדובר בחשיפה של העור לקרינת ה- UV שהתרחשה שנים רבות לפני ההופעה של גידולי עור אלו. מכאן החשיבות הרבה בהפחתת חשיפה ממושכת לשמש כבר בגילאים צעירים.

קרצינומה של תאי הקשקש יכולה לגרום לתחלואה גבוהה במידה ואינה מטופלת בזמן. בניגוד לבזליומה שבמרבית המקרים ממוקמת לאזור הנגע, הרי שלגידול זה יש נטייה לשלוח גרורות, בשיעור של 2-6%, שעולה בגידולים גדולים ובגידולים עם חדירה לעצבים. גם כאן, יכול להיווצר נזק מקומי ניכר במידה והנגע לא יוסר במהרה. גידול זה מופיע בעיקר באזורי הראש והצוואר, עקב החשיפה הרבה של אזורים אלו לשמש, ולכן עשוי לגרום להיווצרות של פגמים אסתטיים ועיוותים קשים.

מבחינה קלינית, הנגע האופייני הינו פצע שאינו נרפא והולך וגדל באיטיות, אולם ישנם גם גידולים אשר גדלים בצורה מאוד מהירה. לעיתים הנגע מלווה בגלד, דימום, הפרשה, רגישות מקומית וכאבים.

קיימים סוגים שונים של קרצינומה של תאי הקשקש, החל מנגעים שטחיים שאינם חודרים לתוך העור וכלה בנגעים מורמים ובשרניים.

בהתאם לסוג הגידול, מיקומו, וגודלו וכן מצבו הרפואי של המטופל, ייקבע הטיפול המתאים, שיכול להיות טיפול ניתוחי, קרינתי, או תרופתי – מקומי וסיסטמי. במקרים מסוימים, יש לשלב בין טיפולים שונים על-מנת להביא לריפוי מלא ולמנוע הישנות מקומית של הגידול או הופעה של גרורות מרוחקות. עקב החשיבות הרבה בהסרה המלאה של הנגע, במרבית המקרים הטיפול המועדף הינו הסרה ניתוחית של הנגע תוך-כדי בדיקה מיקרוסקופית של שולי הגידול במהלך הניתוח, כלומר ניתוח מיקרוגרפי בשיטת מוהס, שלו שיעורי הריפוי הגבוהים ביותר.

גם כאן, עקב השכיחות הגבוהה של הופעת גידולים חדשים עם הזמן, חשוב ביותר לבצע מעקב תקופתי מסודר על-מנת לזהות בשלב מוקדם נגעי עור חדשים.

שתפו מאמר:

שתפו מאמר:

נהיה בקשר

כתבות נוספות:

צלקות

צלקות

צלקת היא תוצאה טבעית של תהליך ריפוי פצע. כל פגיעה בשלמות של העור (כולל כתוצאה מחבלה כגון חתך או מפעולה ניתוחית), מביאה בסיומו של הריפוי

הזעת יתר

הזעת יתר

הזעה היא הפרשה של נוזל מימי מבלוטות זיעה המצויות בעור, לרוב בתגובה לעלייה בחום הגוף. מטרת ההזעה היא לסייע בקירור של הגוף באמצעות אידוי של

מלנומה ממארת

מלנומה ממארת

מלנומה ממארת (Malignant Melanoma) מלנומה היא גידול ממאיר אשר מתפתח מהתאים המייצרים את צבע העור (מלנוציטים). זהו גידול העור הממאיר השלישי בשכיחותו, אולם הוא אחראי

בזליומה

בזליומה

בזליומה (Basal Cell Carcinoma, BCC) הינה הגידול הממאיר השכיח ביותר בבני אדם, והוא מופיע לרוב באזורים החשופים באופן מתמשך לשמש. גידול ממאיר זה גדל באיטיות

דילוג לתוכן