פצעים קשיי ריפוי

פצעים קשיי ריפוי

פצעים קשיי ריפוי, יש פתרון !

ריפוי פצע הוא תהליך דינמי מורכב, מתוזמן היטב, שבסיומו נוצרת צלקת תקינה ובשלה. תהליך ריפוי הפצע מתחיל באופן מיידי לאחר פגיעה ברקמות הגוף, מכל סיבה שהיא.
בריפוי הפצע משתתפים תאים וגורמי צמיחה רבים ומגוונים, שפועלים בשיתוף פעולה מלא על-מנת לסגור את הפצע ולרפאו.
באופן קלסי, תהליך ריפוי הפצע מחולק לשלושה שלבים חופפים ורציפים: שלב הדלקת, שלב השגשוג, ושלב ההבשלה.

התהליך

בשלב הדלקת, ראשית מופעלת מערכת הקרישה במטרה לעצור את הדימום הנלווה לפגיעה ברקמה ולהניח את התשתית להמשך הריפוי. בהמשך תאי הדם הלבנים מגויסים לתוך הפצע ופועלים לנקות את הפצע מחיידקים ומגופים זרים. לתאי הדם הלבנים חשיבות עצומה בריפוי הפצע, מאחר והם מפרישים גורמי גדילה לגיוס ולהפעלה של התאים שיוצרים את המרכיבים של רקמת הצלקת.

בשלב השגשוג, מגיעים התאים הפיברובלסטים אשר מייצרים ומפרישים את חלבוני הקולגן שבונים מחדש את הרקמה הפגועה. במקביל ליצירה של הקולגן, תאי האפיתל שבהיקף הפצע מתרבים ומצפים את הפצע בשכבה חדשה של עור חיצוני ושלם.

בשלב האחרון, שלב ההבשלה, עוברת הצלקת הנוצרת תהליכים נוספים של בנייה ופירוק עד ליצירה של צלקת בשלה. שלב זה נמשך כשנה, ובמהלכו הצלקת הופכת מבולטת, אדומה, ומגרדת לצלקת שטוחה, בהירה, ושקטה.

ריפוי פצע תקין הוא תהליך שמתרחש במרבית הפצעים ולרוב אינו מצריך התערבות מיוחדת, למעט טיפול מקומי פשוט בפצע.

פצעים קשיי ריפוי

פצעים קשיי ריפוי

פצעים קשיי ריפוי (או פצעים כרוניים) הם אותם פצעים שאינם מצליחים לעבור את שלושת שלבי הריפוי עד ליצירה של צלקת תקינה. לרוב מדובר בפצעים ממושכים, שטרם נסגרו לאחר לפחות ארבעה שבועות מאז הפציעה.

השכיחות של פצעים קשיי ריפוי הולכת ועולה בהתמדה, בעיקר בארצות המפותחות, בין היתר כתוצאה מהזדקנות האוכלוסיה, ריבוי המחלות הכרוניות והטיפולים בהן, וכן עקב העלייה הניכרת בשכיחות הניתוחים והפעולות הפולשניות שמבוצעים בכל יום. העלות הרפואית והכלכלית של האבחון והטיפול בפצעים קשיי ריפוי הינה עצומה, מאות מיליוני דולרים בכל שנה, ומהווה מעמסה ניכרת למטופל, למשפחתו, ולמערכת הבריאות כולה.

הסיבות להיווצרות של פצעים קשיי ריפוי

הסיבות הן רבות ומגוונות, וכוללות מחלות של כלי-הדם, הן של העורקים והן של הורידים, פצעי לחץ, סכרת, מחלות רקמת חיבור (מחלות אוטואימוניות), ניתוחים, ופציעות מסיבות שונות, כולל כוויות ופגיעות של בעלי-חיים.

בנוסף לסיבה לפצע עצמו, לרוב קיימים במקביל גורמים תורמים שמחמירים את הפצע ומקשים על ריפויו. אלו כוללים בין היתר, חסרים תזונתיים, זיהום מקומי או סיסטמי, תרופות שונות, עישון, וגיל מבוגר.

הטיפול

הטיפול המתאים בפצע קשה ריפוי מתחיל באבחון נכון של הסיבה להיווצרות הפצע והגורמים התורמים לו ובטיפול המיטבי באותם גורמים. ללא טיפול מקדים בסיבה להיווצרות הפצע, אף חבישה, מתקדמת ככל שתהיה, לא תצליח להביא לריפויו המלא של הפצע.

במקביל, יש לאבחן את מצבו המדויק של הפצע וצרכיו ולטפל בהם בהתאם. הטיפול בפצע עצמו עשוי להצריך טיפול אנטיביוטי, שימוש בחבישות שונות, ואף טיפול ניתוחי שעשוי להיות נרחב.

עם העלייה בשכיחות ובמורכבות של פצעים קשיי ריפוי, פותחו מגוון של טיפולים ואמצעי חבישה שנועדו לספק את צרכי הפצע ולהעניק לו סביבה אופטימלית שתאפשר את ריפויו. הבחירה המושכלת של אמצעי הטיפול המתאים מצריכה הבנה מקיפה וניסיון נרחב באבחון וטיפול בפצעים קשיי ריפוי.

חשוב לדעת שתהליך הריפוי הינו תהליך מתמשך ודינמי, שעשוי להצריך התאמה של אמצעי הטיפול בהתאם למצבו ולצרכיו הנוכחיים של הפצע.

בשל מורכבות הטיפול בפצעים קשיי ריפוי, חשוב ביותר שיעשה על-ידי רופא המיומן באבחנה וטיפול בפצעים קשיי ריפוי.

לד"ר רוזנברג ניסיון רב בטיפול בפצעים קשיי ריפוי ומטופלים רבים שטופלו בהצלחה רבה עד להחלמה מלאה של פצעיהם. בהיותו כירורג פלסטי מנוסה, בידי ד"ר רוזנברג מגוון של טיפולים, שמרניים וניתוחיים, לצורך ריפוי והחלמה מיטבית של פצעים.

במסגרת המרפאה מבוצעת הערכה מקיפה של המטופל ושל הפצע, כולל הסיבות להיווצרותו של הפצע, ובהתאם לכך תיקבע תוכנית טיפול שתביא לריפויו המהיר והמלא של הפצע. בפנייה למרפאה מומלץ להגיע עם מכתב מהרופא המטפל המפרט את מצבו הרפואי של המטופל, תרופות אותן הוא נוטל, ובאילו אמצעים טופל הפצע. במידת הצורך, יופנה המטופל להערכה של גורמים רפואיים ופרה-רפואיים נוספים וכן לבדיקות נוספות, על-מנת להעניק את הטיפול המיטבי.

גם לאחר ריפויו המלא של הפצע, ימשיך המעקב במרפאה, על-מנת להבטיח את המשך שלמותו של הפצע שהחלים ואת תקינותה של הצלקת הנרפאת.

שתפו מאמר:

שתפו מאמר:

נהיה בקשר

כתבות נוספות:

הזעת יתר

הזעת יתר

הזעה היא הפרשה של נוזל מימי מבלוטות זיעה המצויות בעור, לרוב בתגובה לעלייה בחום הגוף. מטרת ההזעה היא לסייע בקירור של הגוף באמצעות אידוי של

מלנומה ממארת

מלנומה ממארת

מלנומה ממארת (Malignant Melanoma) מלנומה היא גידול ממאיר אשר מתפתח מהתאים המייצרים את צבע העור (מלנוציטים). זהו גידול העור הממאיר השלישי בשכיחותו, אולם הוא אחראי

בזליומה

קרצינומה של תאי הקשקש

קרצינומה של תאי הקשקש (Squamous Cell Carcinoma, SCC) גידול עורי מסוג קרצינומה של תאי הקשקש הינו הגידול העורי השני בשכיחותו אחרי קרצינומה של תאי הבסיס

בזליומה

בזליומה

בזליומה (Basal Cell Carcinoma, BCC) הינה הגידול הממאיר השכיח ביותר בבני אדם, והוא מופיע לרוב באזורים החשופים באופן מתמשך לשמש. גידול ממאיר זה גדל באיטיות

דילוג לתוכן